wordpress: limiet aan post-revisions

Wordpress is een fantastisch blog-systeem. Je hoeft niet veel webtechnische kennis te hebben om er direct lekker mee aan de slag te gaan. Veel processen gaan automatisch, en dat is wel zo handig. Of niet?

In ieder geval niet altijd. Als je gewend bent, zoals ik, om heel vaak tussendoor op te slaan – ik woon nu eenmaal op Curaçao, waar de stroomleverantie niet altijd gegarandeerd is – groeit je database in een oogwenk uit tot megaproporties.

post-revisions als herstelpunten

wordpress list of post-revisionsHoe komt dat? Wordpress beschikt over een eigen systeem met ‘herstelpunten’ , de post-revisions. Elke keer als je je post wijzigt en opslaat, zet Wordpress een nieuwe versie in de database zonder de oude te wissen. Het aantal herstelpunten is daarmee oneindig, zoals je kunt zien op een lijst van mijn post-revisions toen ik iets uitprobeerde met html-code in een post. Het idee is natuurlijk heel mooi, maar in mijn geval wordt de database niet alleen snel erg groot, hij wordt ook erg traag. Dat is helaas direct in je browser te zien als je op je eigen weblog rondsurft.

post-revisions limiteren

Sinds Wordpress 2.6 is het gelukkig mogelijk hier heel eenvoudig iets aan te doen. Als je helemaal geen reserve-exemplaren van je posts wilt hebben, kun je de post-revisions uitschakelen.
Het is ook mogelijk een limiet te stellen aan het aantal herstelpunten dat je wilt hebben. Als je de limiet bij voorbeeld op 2 reserve-versies zet en je slaat je bestand voor de derde keer op, overschrijft Wordpress je oudste post-revision in de database. Je database wordt dus nooit groter dan, in dit geval, drie versies van je bericht: de meest recente en 2 backups.

post-revisions instellen

In de hoofdmap van je Wordpress-installatie zoek je het bestand ‘wp-config.php’ op.
Open het in een tekstverwerker (GEEN Word, WEL bv. Kladblok).

In het bestand zoek je de volgende regel op:

define('DB_COLLATE', '');

Op een nieuwe regel hierna voeg je de volgende regel toe:

define('WP_POST_REVISIONS', 2);

Het getal, in dit geval 2, geeft aan hoeveel post-revisions of herstelpunten je wilt bewaren. Wil je helemaal geen herstelpunten, vul dan de volgende regel in:

define('WP_POST_REVISIONS', false);

Hieronder zie je een voorbeeld:

limiteer post-revisions in wp-config.php-bestand


Let op dat je de regel wel op deze plek zet, anders werkt het niet!

Vanaf nu zal je database in ieder geval niet meer groeien door een oneindig aantal revisions.
Hoe je de al bestaande revisions uit je database verwijdert, lees je in het artikel Wordpress: post-revisions en de database.

Tags: ,

1 reactie op “wordpress: limiet aan post-revisions”

  1. Art Dorado Curaçao! » Blog Archive » wordpress: post-revisions en de database meldt:

    [...] wordpress: limiet aan post-revisions [...]

reageer